Χρώματα Και Σχέδια που Αλλάζουν τη Διάθεση και τον Ιδιωτικό σας Χώρο
5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

 

   Από τα χρόνια που ο άνθρωπος ζούσε ακόμα στα σπήλαια, ήθελε το περιβάλλον που κοιμόταν και χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο να είναι διακοσμημένο ώστε να ανταποκρίνεται στις αισθητικές του ανάγκες, αλλά και σε αυτή για επικοινωνία. Δηλαδή στο τι θεωρούσε ωραίο και τι τον εξέφραζε.

Σήμερα μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα άλλο επίπεδο πολιτιστικής ανάπτυξης, αλλά έχουμε την ίδια ανάγκη, που όπως και να το κάνουμε, βγαίνει με άλλο τρόπο από το να ζωγραφίζουμε στους τοίχους μας σκηνές πρωτόγονου κυνηγιού.

Σήμερα έχουμε την ανάγκη το σπίτι μας, να μας ξεκουράζει, να μας εμπνέει, κάθε στιγμή που περνάμε μέσα σε αυτό, να αποτυπώνει την προσωπικότητα μας. Η αίσθηση μας για το ωραίο, προφανώς διαμορφώνεται από την καλλιτεχνική δημιουργία που βλέπουμε γύρω μας, και που αυτή, με τη σειρά της, διαμορφώνεται από την καθημερινή μας ζωή.

Τέτοιες ανάγκες καλύπτουν οι λεγόμενες τεχνοτροπιες, στη σπιτική διακόσμηση! Τεχνοτροπία λέμε τη δημιουργία πάνω σε τοίχο σχεδίων ή ακανόνιστών σχημάτων με τη χρήση ενός ή περισσοτέρων χρωμάτων. Τα μεγέθη τους μπορεί να διαφέρουν, από ένα απλό τοίχο μέχρι το σύνολο ενός σπιτιού. Μπορεί να είναι αρκετά απλή ώστε να μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ερασιτέχνη, οπλισμένο με μεράκι και όρεξη να εκφραστεί, μέχρι αρκετά περίπλοκη ώστε να χρειάζεται κάποιος, ο οποίος κατέχει συγκεκριμένες τεχνικές.

Ανάλογα διαμορφώνεται και το κόστος τους, από πολύ φτηνές λύσεις, μέχρι πολύ ακριβές που χρειάζονται εξειδικευμένο καλλιτέχνη. Το τεράστιο πλεονέκτημα τους είναι, ότι δίνουν τη δυνατότητα της εναλλακτικής λύσης έναντι της αγοράς έργων τέχνης για το σπίτι, ή τη δημιουργία τοιχογραφιών.

   Πολλές φορές αντλούν έμπνευση από την αφηρημένη τέχνη του προηγούμενου αιώνα, προκαλώντας παιχνίδια χρωμάτων. Μπορεί να είναι το ένα χρώμα πιο σκούρο από το άλλο, μπορεί να γίνεται παιχνίδι με διαφορετικές αποχρώσεις. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ένας τοίχος να βαφτεί σε σκούρο μπλε χρώμα και παράλληλα να υπάρχουν μωβ περάσματα.  

   Ο τρόπος που δημιουργείται μια τεχνοτροπία είναι γενικά ο ίδιος. Αρχικά η επιφάνεια μας, βάφεται με το σύνηθες τρόπο. Με τη χρήση δηλαδή, ρολού και πινέλου κάνοντας χρήση του ενός από τα δυο χρώματα. Μετά ανάλογα με το είδος της τεχνοτροπίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε χρησιμοποιούμε, διαφορετικά εργαλεία και τεχνικές ώστε να πετύχουμε, διαφορετικό σχέδιο. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε, το δεύτερο από τα χρώματα μας.

Τέτοια εργαλεία και οι ανάλογες τεχνικές, μπορεί να ‘ναι οτιδήποτε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά όπως σκοινιά δεμένα πάνω σε ξύλα, σφουγγάρια, ρολά από χαρτόνι, υλικά συσκευασίας κτλ. Γενικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φτηνά υλικά και αν χρειάζεται κάτι άλλο, είναι να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.

   Μια πολύ διαδεδομένη τελευταία, στο εξωτερικό και εύκολη στη δημιουργία της τεχνοτροπία, είναι αυτή του μισοβαμμένου ή ξεθωριασμένου τοίχου (Ombrewall). Επιλέγουμε ένα σκούρο χρώμα για σκίαση και με αυτό βάφουμε την κάτω πλευρά του τοίχου μας. Στην κορυφή του χρώματος και ενώ δεν έχει ακόμα στεγνώσει χρησιμοποιούμε νερό για την αραίωση του. Με ένα σφουγγάρι απλώνουμε το χρώμα και το χτυπάμε στον τοίχο.

   Αν θέλετε λοιπόν να διαμορφώσετε τον χώρο σας όπως εσείς νιώθετε καλύτερα, δεν μένει παρά, αγορά χρωμάτων, όρεξη, φαντασία και να βρείτε τα εργαλεία που θα την ικανοποιήσουν. Απλά πρέπει να φροντίσετε για την προστασία του σπιτιού σας από τα χρώματα με εφημερίδες, νάιλον κτλ όσο δουλεύεται η τεχνοτροπία σας.

Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 3199 Written by Artisti Colors Posted in Σπίτι

Αφήστε σχόλιο

Υποβάλετε σχόλια ως guest.